Fina bönan deltar på sin första kaffekonferens i Addis Abeba!☕

fb_img_1487342362206Det var längesen jag landade på Bole airport. Sist jag var i Addis så var det med ett gäng folkhögskolelever år 2010. Nu var det för att lära mig mer om kaffe och få möjlighet att testa bönor. Addis Abeba har vuxit och det är nog 3 miljoner fler människor sen sist. Det märks. Det byggs jovisst… men när blir det klart? Det finns otaliga ofärdiga byggnader och höghus numera men ingen bor i dem eller så är de inte färdiga.

Kaffekonferensen drog igång med inledningstal av Presidenten även om det var Premiärministern som skulle ha gjort det enligt programmet. Anledningen var att han hade fått förhinder då den turkiska högnivådelegationen var på besök.

Några reflektioner och nya insikter som jag vill dela med mig av är… att kaffe definitivt är politik och makt. Kaffe är levebröd för många kvinnor om än de får för lite betalt i relation till andra som kan leva på det i näringskedjan. Women in Coffee Ethiopia hade ett unikt första möte och ingår sedan denna konferens i ICWA – International Coffee Women Association. Så det var toppen!

Uganda och Kenya har också stora kaffeplantager men Etiopien är unikt på några vis – förutom att kaffet kommer därifrån så odlas 60% i trädgårdar hos folket och det finns kaffebönor i skogar och rena odlingar utgörs av en mindre del. Det tyckte jag var intressant.

Det finns flera tusen varianter av Arabicabönan i Etiopien och några regioner är Kaffa, Sidamo, Harar och Yirgachefe. Jag har haft möjlighet att prata med branschfolk både farmare och rostare. Det kommer att ta lite tid att förstå sig på handeln och annat men jag är än mer beslutsam att jobba vidare för att ni ska få prova det bästa kaffet och för att hjälpa så många jag kan i Etiopien. Det är verkligen så att detta land för alltid finns i mitt hjärta och folket som är så oerhört fattigt ska väl ändå kunna få det bättre någon gång?

Vi rostade några påsar att ta hem och den stora leveransen ska vi nu jobba för att få hit så snart det går. Saras rosteri var roligt att få se och det finns kapacitet för att rosta många kaffebönor till FINA BÖNAN framöver! ☺

fb_img_1487428858608