Varifrån kommer kaffet?

IMG-20170730-WA0004-1_BKaffets ursprungsland är Etiopien. Där växer Arabicabönor på hög höjd med mycket sol. I tidernas begynnelse sägs det ju ha gått till såhär när kaffet upptäcktes: ”En gång vallade en herde vid namn Kaldi sina getter och såg att de uppförde sig underligt efter att ha ätit röda bär från en buske. De skuttade och hoppade omkring, pigga och glada. Herden blev givetvis nyfiken på bären och smakade då upptäckte han att även han blev väldigt pigg”. Efter upptäckten den där gången för flera hundra år kanske var det på 900-talet, så åkte de röda bären till Jemen. Där fraktades de vidare till Europa som gröna bönor men snart så började rostningen i staden Mocka i Jemen. Inte så konstigt att det heter just moccakaffe eller hur?

År 1685 kom kaffet till Sverige för fösta gången. Det togs in i Göteborg som medicin. Det ansågs vara en apoteksvara och visst är det en medicin på sätt och vis. Nyttigt och definitivt uppiggande.

FINA BÖNANS SPECIALKAFFE kommer från en kaffeodling som ligger i södra Etiopien. Det är NANSABO-BÖNAN och odlingen ägs av Dr Hussein och hans fru. Den har 186 anställda. Kaffebönorna rostas i Addis Abeba vilket skapar jobb och gör att det känns sjysst att de själva kan leva på kaffet.

Här är en bild på Hussein och hans fru på kaffeodlingen. Följ med på FINA BÖNANS kafferesa och var med och stötta bonden.

20170728_172729_rmedited_B