En kaffe, tack! ☕

Kaffe direkt från små odlingar #stockholmcoffeefestival

Ja det är ett fantastiskt kaffeland Etiopien. Så mycket kaffe och dessutom det allra bästa på vår jord. Förra helgen var jag på en kaffefestival där många små rosterier i Sverige deltog. Såklart att de importerar kaffebönor från Etiopien. Det finns en rörelse just nu mot ”artisan coffee” alltså där bonden och odlingen är i centrum men också smaken och rostningen. Det är roligt att träffa kaffenördar och att den rörelsen växer är positivt.

Däremot är kunskapen ännu inte överförd på konsumenten alla gånger. Jag lyssnade lite i kön till bryggningsstationen där olika kaffesorter erbjöds gratis. Däribland FINA BÖNANS etiopiska kaffebönor.

Baristan: Vad gillar du för smaktoner? Choklad, apelsin…?

Kunden: Nä… Kaffe

Baristan: Jomen vilken typ av smak? Lite mer fruktigt?

Kunden: Ehhh… Kaffe typ…

Baristan: Jo du har ett smakhjul här. De orangea är mer fruktiga toner och här är sorter som har choklad i sig…

Kunden: (tittar sig desperat omkring och på kön som växer)

Jag tar en kaffe bara. Vad som helst.

Baristan: Okej. Du gillar nog choklad…

Det är lite som med vin faktiskt. Rödvinet har vi ju lärt oss mycket om och nu är det nog dags för kaffet också. Inte bara för smakens skull men för bondens! Smakfullt kaffe tänker på bonden men det gör inte Starbucks. (Ursäkta om jag sårar någon nu, men det är min personliga åsikt och övertygelse)

Lycka till i letandet efter den perfekta koppen!☕ Den finns men inte på… just det!